Min första svärm

2012 började vi med bin. Visst har det hänt att någon ringt och frågat om svärmar. Då har svärmen alltid bosatt sig, i en vägg eller skorsten. I det läget finns inget att göra. Men igårkväll ringde mobilen, en familj i skene hade svärm som satt i en buske på tomten.

Så här års har jag oftast diverse bikupedelar i bilen. Igår hade jag tom en extra bikupa. Det var bara att ta på bidräkten och åka iväg till skene. Gottne, 6 år, foljde med för att fota och titta på. Svärmen hade satt sig på en bekväm arbetshöjd. Dock hade de satt sig inne i caprifolen. Jag blötte ned svärmen för att den inte skulle flyga omkring och sedan borstade jag ned bina på en mellanvägg och hällde ned de i deras nya bostad. När jag fått ned halva svärmen ungefär så ställde jag kupan lite mer precis nedanför svärmen och hoppades att drottningen hade kommit med. När drottningen är med och bina gillar sin nya bostad signalerar bina vid ingången med doftkörtlar att här är bor vi nu, kom hit.

Idag på förmiddagen när jag kommer för att hämta hem kupan så kunde jag bara konstatera att drottningen hade inte kommit med. Alla bina hade flugit tillbaka. Då fick det bli plan b. Klippa bort grenar i caprifolen som var ivägen. Sen kunde jag lättare skopa upp bin och hälla ned de i kupan. Den här gången kom drottningen med ganska snabbt för efter ett tag så surrar nästan hela svärmen i luften och drar sig sakta men säkert ned till kupan, där en hel del står och fläktar ut sna "hemferomoner".

På en halvtimme hade i princip hela svärmen flugit ned till bikupan och då kunde jag stänga igen den. Nu skall den stå ett par veckor i karantän. Jag vet inte från vilken biodlare den kom. Var modeersamhället sjukt? Tills jag vet att detta samhället är friskt får de stå i karantän.

Fakta om svärmar:

När det blir för trångt i bikupan och många ungbin är sysslolösa. De har inga larver att mata pga att drottningen kan inte lägga ägg för det kommer in för mycket honung eller pollen (biodlaren har inte varit tillräckligt snabb med nya lådor). Då kan samhället komma i svärmstämning. Då föder de upp ett antal nya drottningar. Många, just för att vara säkra på att åtminstone en klarar sig. Den drottning som kläcker först dödar de andra. Fast ibland kan det gå flera svärmar innan bina tycker att det lagom trångt igen.

Svärmar är oftast väldigt fredliga av sig. De har inget bo eller yngel att skydda. Först sätter de sig i en klase, ofast inte långt ifrån bikupan. Sen skickar de ut spejare som ska leta efter nya passande håligheter att bo i, en vägg eller en skorsten tex.m Det är under denna fas vi biodlare har en chans att hämta svärmen. För när de väl har hittat en bostad blir de väldigt svåra att få bort. 

Bild på svärmen och kanske även filmen kommer senare, uppladdningen strular nu. För er som följer oss på instagram så finns bild och film där 

Trevlig midsommar

2021-06-24 21:59